ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny (mały bochenek)

Chleb pszenny (mały bochenek)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 szklanki maki pszennej,
3/4 szklanki letniej wody,
3 łyżeczki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
5 g suszonych drożdży.
tłuszcz i bułka tarta do posypania foremki.
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i suszone drożdże wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich wodę i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce. Ciasto wyrabiać 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy (ja miałam tortownice o średnicy 18 cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz) i wstawić na ok 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.
Źródło:http://poczatkujacakuchareczka.blogspot.com/2014/08/chleb-pszenny-may-bochenek.html