Wykonanie

Składniki:2 szklanki
maki pszennej,3/4 szklanki letniej
wody,3 łyżeczki
oliwy z oliwek,1/2 łyżeczki
cukru,1/2 łyżeczki
soli,5 g
suszonych drożdży.tłuszcz i
bułka tarta do posypania foremki.Wykonanie:
Mąkę,
cukier,
sól i
suszone drożdże wymieszać w dużej misce, a następnie wlać do nich
wodę i
oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać w misce. Ciasto wyrabiać 8 minut. Następnie odstawić na 30 minut,
potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie
bułką tartą formy (ja miałam tortownice o średnicy 18 cm) tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 2 godz) i wstawić na ok 50 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C.

