Wykonanie

Od kiedy
dorwałam się do kuchni, prawie z niej nie wychodzę, jeśli tylko się da. Wychodzę stamtąd z
bólem pleców, ale i tak jestem szczęśliwa - tak było dla mnie szczególnie wczoraj. Taki szary dzień a jaw skowronkach! Bo... upiekłam sobie słońce! Co prawda trochę dziurawe, jak na Słońce ale przepyszne :). Posypane
bursztynem (a tak naprawę grubym
brązowym cukrem :P) wyszło PRZEPYSZNE!!! Odkąd znalazłam ten przepis, wiedziałam, że
będę musiała zrobić ten wieniec (pierwszy w życiu)! To chyba bylo przeznaczenie :), hehe - najlepsze
ciasto drożdżowe jakie
jadłam - perfekcyjny przepis.

PRZEPIS: Delimamma (z moimi małymi zmianami)____________________________________Ingrediencje:350 g
mąki1/2 opakowania
drożdży instant (dodałam 3/4)1/2 szklanki
mleka1 łyżka
masła1/4 szklanki
cukru2 łyżki puree z dyni (u mnie 2 łyżki plus jedna łyżeczka)1
jajko do ciasta + 1
jajko do posmarowania1 łyżka
cynamonu (dodałam też trzy szczypty
przyprawy do piernika)
brązowy cukier w grubych kryształach - klikCzary:Do garnka wlać
mleko,
cukier, dodajemy
masło i podgrzewamy tylko do rozpuszczenia.Do miski wsypać przesianą
mąkę i
drożdże. Wlać ciepłe
mleko, wbić jedno
jajko, dodać puree z dyni wyrabiamy gładkie ciasto (ja użyłam miksera z hakami do
ciasta drożdżowego). Ciasto przełożyć do miski oprószonej
mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 h (ciasto podwoi swoją objętość).Blat posypać
mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na cienki placek. Posypać go
cynamonem i zwijamy w długi rulon (jak naleśnik), przecinamy rulon na pół (u samej góry zostawiamy 2 cm bez przecinania), po czym zaplatamy wieniec. U Delimmamy - klik można znaleźć świetne zdjęcia, które najlepiej obrazują ten proces. Wieniec ułożyć na papierze do pieczenia. Wysmarować
jajkiem wymieszanym z
mlekiem i posypać
cukrem. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.POLECAM GORĄCO!!!