ßßß
Ostatnie zajęcia w tym roku! Aż wierzyć się nie chce. Teraz pozostaje tylko zakasać rękawy i wsadzić ręce w mąkę i inne smaczne mazidła... pierniczkowanie ćwiczę już od miesiąca. Moja propozycja na ten sezon, to pierniczki z anyżem! Perfekcyjne dla miłośników mocnych smaków :) i zniewalających aromatów! Pierniczki zjadliwe już w dniu pieczenia!!!!
A anyż mielony też przybył z Ziołowego Zakątka ... :)___________________________Ingrediencje:szklanka mąki pszennej [szklanka z Nutelli] (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą)2 łyżki prawdziwego miodu2 - 2 i 1/2 łyżki masła1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego anyżu3 łyżki brązowego cukru (nie lubię zbyt słodkich, czasem nie dodaję cukru wcale, łasuchom polecam dodać więcej)1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 jajkaszczypta soliCzary:Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Wałkować na wysokość ok 3 mm. Wycinać ulubione kształty. Można ozdabiać lukrem :). Piec 10 minut w 180 stopniach. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałeczkami jabłka.Ingredientes:1 vaso de harina de trigo (he usado mitad de la de trigo y mitad de la integral)2 - 2 y 1/2 cuchara de miel natural1/2 de cucharada de bicarbonato1/2 de cucharada de anís estrellado molido3 cucharas de azúcar moreno (a mí, no me gustan las galletas demasiado dulces, a veces no les hecho nada de azúcar, pero a los golosos les recomiendo echar algo más)1/2 de cucharada de jengibre en polvo1/2 de huevo1 pizca de salHecicería :Amasar la masa de todos los ingredientes. Estirar la masa con el rodillo de cocina hasta que tenga un grosor de unos 3 mm. Hornerar a 180 grados durante unos 10 minutos. Guardar con trozos de manzana, en una caja que cierre bien.