ßßß Cookit - przepis na Anyżowe pierniczki

Anyżowe pierniczki

nazwa

Wykonanie

Ostatnie zajęcia w tym roku! Aż wierzyć się nie chce. Teraz pozostaje tylko zakasać rękawy i wsadzić ręce w mąkę i inne smaczne mazidła... pierniczkowanie ćwiczę już od miesiąca. Moja propozycja na ten sezon, to pierniczki z anyżem! Perfekcyjne dla miłośników mocnych smaków :) i zniewalających aromatów! Pierniczki zjadliwe już w dniu pieczenia!!!!
A anyż mielony też przybył z Ziołowego Zakątka ... :)
___________________________
Ingrediencje:
szklanka mąki pszennej [szklanka z Nutelli] (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą)
2 łyżki prawdziwego miodu
2 - 2 i 1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
3 łyżki brązowego cukru (nie lubię zbyt słodkich, czasem nie dodaję cukru wcale, łasuchom polecam dodać więcej)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 jajka
szczypta soli
Czary:
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Wałkować na wysokość ok 3 mm. Wycinać ulubione kształty. Można ozdabiać lukrem :). Piec 10 minut w 180 stopniach. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałeczkami jabłka.
Ingredientes:
1 vaso de harina de trigo (he usado mitad de la de trigo y mitad de la integral)
2 - 2 y 1/2 cuchara de miel natural
1/2 de cucharada de bicarbonato
1/2 de cucharada de anís estrellado molido
3 cucharas de azúcar moreno (a mí, no me gustan las galletas demasiado dulces, a veces no les hecho nada de azúcar, pero a los golosos les recomiendo echar algo más)
1/2 de cucharada de jengibre en polvo
1/2 de huevo
1 pizca de sal
Hecicería :
Amasar la masa de todos los ingredientes. Estirar la masa con el rodillo de cocina hasta que tenga un grosor de unos 3 mm. Hornerar a 180 grados durante unos 10 minutos. Guardar con trozos de manzana, en una caja que cierre bien.
Źródło:http://polacamala.blogspot.com/2013/12/anyzowe-pierniczki-pierniczki-de-anis.html