Wykonanie
Składniki na 2-3 os:25 dag filetu z indyka/kurczakamieszanka
ziołowa do
mięs15 dag
pieczarekłyżka
masłaliść laurowysólpieprz ziarnisty
ziele angielskie1,5 szkl.
śmietany kremówkiMięso umyłam, osuszyłam, po czym pokroiłam w plastry i delikatnie rozbiłam. Posypałam
ziołami i gotowała na parze przez pół godziny. Gotuję w metalowym garnku piętrowym, gdzie na spodzie gotuje się
bulion z kostki, a wyżej rozkładam
mięso. Na najwyższe piętro pod koniec można rozłożyć warzywa, gdyż potrzebują o wiele krótszego czasu gotowania. (Dokładne wskazówki do takiego gotowania znajdują się w jednym z wcześniejszych postów z zakładki "Gotowanie na parze".)Następnie
pieczarki po oczyszczeniu i pokrojeniu w plasterki, udusiłam na masełku. Oprószyłam
solą i
pieprzem. Ugotowane kotleciki przełożyłam do garnka z
pieczarkami, dodałam
liść laurowy,
ziele angielskie i ziarna
pieprzu. Dolałam
śmietanę i dusiłam całość pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu.Na koniec można jeszcze doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Tym razem podałam z puree z
ziemniaków i
sałatą z
pomidorami, ale często podaję też z
ryżem lub
kaszą jęczmienną.