Niedawno wymyśliłam taką wariację na danie z gotowanego mięsaSkładniki na 2-3 porcje:25-30 dag piersi z indyka lub kurczaka500ml bulionu mięsnego (może byćz kostki)łyżka masłaszklanka śmietany 18%25 dag twarogu wiejskiego light (np. Piątnica)1 średni pomidorgarść ziaren słonecznikasól, pieprz, majeranekszczypiorekMięso, po umyciu i osuszeniu, pokroiłam w kostkę. Gotowałam 15 minut w bulionie mięsnym.W tym czasie rozgrzałam na patelni łyżkę masła, po czym powoli dolałam śmietanę, cały czas mieszając. Podgrzewałam na wolnym ogniu. Gdy była już wystarczająco ciepła, ale jeszcze przed zagotowaniem, zdjęłam z ognia. Dodałam twaróg i doprawiłam przyprawami.Pomidor po sparzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do masy śmietanowo-twarogowej wraz ze słonecznikiem. Dokładnie wymieszałam, dodałam ugotowane mięso i posypałam szczypiorkiem.Podałam z kaszą jęczmienną polaną tą drobiową potrawką.