ßßß Cookit - przepis na Smaczny Krupnik

Smaczny Krupnik

nazwa

Wykonanie

1,5 litra wywaru z mięsa lub bulionu grzybowego
10 dag kaszy jęczmiennej
40 dag ziemniaków
2-3 dag suszonych grzybów
marchewka w kawałkach lub starta
vegeta lub inna przyprawa do zupy
liść laurowy
natka pietruszki
można dodać kawałki kiełbasy do smaku
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować bądź zalać na noc wrzątkiem, odlać wodę i umyć. Jeśli nie odlejemy wody, w której moczyliśmy grzyby, zupa będzie mieć gorzki posmak. Kaszę opłukać, zalać wywarem wraz z dodatkami i ugotować na malym ogniu. Pokrojone w kostkę ziemniaki można dodać pod koniec gotowania wraz z suszonymi grzybami. Dla zaoszczędzenia czasu można również dodać te składniki jednocześnie - również wszytko się uda. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku. Należy pamiętać, że krupnik lepiej solić bezpośrednio przed podaniem - w przeciwnym razie zupa może być ciemna.
Źródło:http://aniolek27.blogspot.com/2011/12/smaczny-krupnik.html