Wykonanie

Potrzebujesz:* 500g - 1kg
filetu z piersi indyka (najlepiej w całości)*
śliwki suszone*
przyprawy:
tymianek,
majeranek,
kolorowy pieprz (może być gotowa mieszanka
ziołowa do
mięs) lub inne wedle gustu np.
czosnek lub
sól czosnkowa* odrobina
oliwy z oliwek lub 50ml
wody* rękaw do pieczenia

W filecie nacinamy kieszeń, którą wypełniamy
suszonymi śliwkami. Jeśli potrzeba, spinamy wykałaczkami. Jeśli filet jest jednak cienki, można go zwinąć na kształt pieroga i rónież użyć wykałaczek. Nacieramy filet
przyprawami wedle uznania i można odstawić na ok. godzinę.Następnie możemy natrzeć delikatnie
oliwą lub wlać do rękawa
wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220st. Piekłam w tej temperaturze przez 30m., następnie zmniejszyłam temperaturę do 200st i po upływie 5m. otworzyłam rękaw i pozostawiłam na kolejne 5m.
Mięso było miękkie i soczyste. Pozostały w worku sos własny można wykorzystać do obiadu, ja akurat się tego pozbywam.Upieczone
mięso kroimy w grube plastry - ja podałam z
kaszą gryczaną i
sosem pieczeniowym.