Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Cute Cupcakes. 50 easy and indulgent recipes" i to pierwsze babeczki, które z tej książki zrobiłam :)
Składniki:
Na babeczki:
- 175g tzw.
mąki "self-raising"
- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 150g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej
- 200 g
cukru pudru- 3
jajka- 125ml
mleczka kokosowego- 50g
wiórków kokosowychNa krem:
- 100g niesolonego, miękkiego
masła- 100 g kremowego
sera (ja użyłam
mascarpone)
- 400g
cukru pudru- skórka starta z 2-3
limonek- 2 łyżeczki
soku z limonkiPrzygotowanie:
Babeczki:
1.
Mąkę i proszek wymieszać.
2.
Masło utrzeć z
cukrem przez 3-5 minut.
3. Dodać
jajka i ucierać.
4. Dodawać po 1/3
mąki i
mleczka kokosowego - za każdym razem dobrze mieszając.
5. Dodać wiórki, mieszać przez minutę.
6. Nałożyć do foremek na babeczki/muffinki.
7. Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni.
8. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
1.
Masło utrzeć z
serem, aż będzie jasne i puszyste.
2. Powoli dodawać
cukier puder (po łyżce), cały czas mieszając.
3. Dodać skórkę startą z
limonek i
sok z limonki - wymieszać.
4. Nałożyć na babeczki za pomocą szprycy cukierniczej, albo po prostu łyżką...
Smacznego!