ßßß Cookit - przepis na Mitarashi-dango

Mitarashi-dango

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz przyszła pora na dango ze słodkim syropem. Dzisiaj wreszcie udało mi się porobić zdjęcia w trakcie przygotowywania i dzięki temu nareszcie dango pojawia się na blogu. Wbrew pozorom nie jest to trudny w wykonaniu deser, ale za to bardzo smaczny przynajmniej w moim odczuciu smakowym :)
składniki
kuleczki dango
* 200 g mąki ryżowej z ryżu kleistego (mochiko)
* 1 łyżeczka cukru
* 100-150 ml dobrze ciepłej wody
sos mitarashi
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2/3 szklanki wody
* 1 i 1/2 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Sposób wykonania
Do miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml dobrze ciepłej wody i wymieszać z mąką, resztę wody dolewać stopniowo w miarę wyrabiania ciasta. Powinno być, elastyczne i zwarte (nie należy jednak porównywać z ciastem wyrabianym z mąki pszennej).
Z ciasta uformować wałek, pokroić na mniejsze kawałki, z których należy uformować kulki.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kulki, od momentu jak wypłyną gotować jeszcze ok. 5 min. (gotować na średnim ogniu).
W drugim garnku przygotować zimną wodę, ugotowane kulki wyjmować z garnka w którym się gotowały i od razu wrzucać do zimnej wody, do schłodzenia.
Następnie kulki wyjąć z wody i ponabijać na patyczki do szaszłyków po 3 kulki. (Opcjonalnie, ale można pominąć wstawić dango do nagrzanego piekarnika z włączonym grilem, temp. 180 °C, aż się zrumienią, lub opiec na patelni grilowej)
Przygotować sos mitarashi
Do garnka wlać wodę, sos sojowy, wsypać cukier, zagotować mieszając aby się cukier rozpuścił. Skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą rozrobić w 3 łyżkach zimnej wody, dodać stopniowo po łyżce kilka łyżek gorącego syropu i wymieszać, następnie wlać do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
W razie potrzeby syrop można zagęścić dodatkową porcją skrobi do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji.
Gorący syrop rozsmarować na dango.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/01/mitarashi-dango.html