ßßß Cookit - przepis na Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim

nazwa

Wykonanie

składniki
* 300 g filetów śledziowych solonych
* 4 ogórki konserwowe
* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek
* 2 małe cebulki
* 4 łyżki majonezu
* 3 łyżki jogurtu greckiego kub śmietany 18%
* sól, pieprz, mielona słodka papryka
* ocet ryżowy
Sposób wykonania
Filety śledziowe, namoczyć w wodzie przez 1-2 godziny, wyjąć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę, ogórki i grzyby pokroić w drobną kostkę. wszystko przełożyć do salaterki lub innego naczynia, dodać majonez i jogurt ( można zwiększyć lub zmniejszyć ilość według własnego uznania), dodać ok. 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej, doprawić solą pieprzem i octem ryżowym lub winnym, wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-sosie-tatarskim.html