Wykonanie
Gofryskładniki* 1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej* 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 3
jajka* 3 łyżki
cukru* 1/2 opakowania
cukru wanilinowego* 1/2 szklanki
wody mineralnej gazowanej* 1/2 szklanki
mleka* 4 łyżki
olejuSposób wykonaniaOddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić na sztywno z połową
cukru,
żółtka utrzeć z resztą
cukru i
cukrem wanilinowym do białości, następnie dodać
wodę mineralną,
mleko,
olej i zmiksować, dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, również zmiksować, na koniec dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Rozgrzać gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem posmarować
olejem, nałożyć porcję ciasta i piec (czas uzależniony indywidualnie od posiadanej gofrownicy) na złoty kolor.Podawać z dowolnymi dodatkami.Gofry z tego przepisu są delikatne i chrupiące.
