Wykonanie
składniki* 3
żółtka* 1
białko* 20 dag
mąki* 4 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany* 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia* 1.5 łyżki
spirytusu* szczypta
soli* 1 litr
oleju do smażenia*
marmoladaSposób wykonania
Mąkę razem z
proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować, jak najmniej podsypując
mąką.Z placków powykrawać kółka w
trzech rozmiarach i zostawić aby lekko obeschły.Kółka ponacinać promieniście jak na zdjęciu.Poskładać kółka ze sobą: najpierw największe posmarować
białkiem środek, następnie położyć na nie średnie i też posmarować środek
białkiem, teraz położyć najmniejsze i środek docisnąć palcem, aby wszystkie środki się ze sobą skleiły.W garnku o szerokim dnie rozgrzać
olej. Sprawdzić kawałkiem ciasta czy temp. jest odpowiednia. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie zrumienione, możemy smażyć.
Faworki wrzucać partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron.Po wyjęciu osączyć z
oleju na ręczniku papierowym, następnie na środki położyć nieco
marmolady i posypać
cukrem pudrem.
