Wykonanie
składniki* 50 dag
mąki pszennej* 15 dag
masła* 10 dag
smalcu* 12,5 dag
cukru pudru* 1
jajko* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia* dowolny
olejek zapachowy (dopasowany do tego czym będziemy napełniać)Sposób wykonaniaPrzesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia na stolnicę, najpierw zagnieść z samym tłuszczem, a następnie dodać pozostałe składniki. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na ok. 30 min.Foremki na babeczki natłuścić. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (nie za cienko), wycinać kółka i wylepiać foremki lub rwać po kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki i nimi wylepiać foremki.Piec w temperaturze 180 stopni ok.15 min.Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.Babeczki można napełniać dowolną masą.