Wykonanie
składniki* 500-600 g
mąki pszennej* 50 g świeżych
drożdży* 250 ml ciepłego
mleka*
cukier wanilinowy* 4 łyżki
cukru* 1/4 łyżeczki
soli* 1/3 kostki
margaryny* 1
jajko* ok. 12
śliwek węgierek bez pestek (mogą też być inne
owoce lub
marmolada)kruszonka* 4 łyżki
mąki pszennej* 4 łyżki
cukru* 2 łyżki
miękkiej margarynySposób wykonaniaWymieszać w misce
mleko,
cukier,
cukier wanilinowy i
drożdże.Następnie dodać
mąkę,
jajko,
miękką margarynę,
sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco
mąki.Ciasto podzielić na 12 porcji, każdą spłaszczyć, położyć
śliwkę i zlepić bułeczkę.Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym
mąką.Składniki kruszonki ze sobą połączyć.Bułeczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z odrobiną
mleka i posypać kruszonką, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 180°C, ok 20 min do ładnego zrumienienia.

Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.