Wykonanie
składniki* 600 ml
mleka 3,2%* 2 i 1/2 szklanki
cukru* 1
cukier wanilinowy* 125 g
margaryny* 100 g
ryżu preparowanego* 1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych* 2/3 szklanki
sezamu prażonego* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych
orzechów* 2/3 szklanki
rodzynek* 6 łyżek
kaszy manny błyskawicznej* 100 g wiórek
kokosowych (do obtaczania)Sposób wykonaniaDo garnka o szerokim grubym dnie wlać
mleko, wsypać
cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować (co jakiś czas mieszając) do momentu, aż ostatnia kropla z łyżki upuszczona na talerzyk nie będzie się rozlewać.następnie dodać
cukier wanilinowy,
margarynę i jeszcze przez jakiś czas gotować.Zestawić z ognia i przestudzić, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.Poczekać, aż masa będzie letnia, wtedy nabierać po trochu masy, formować kulki, lekko ściskając (jeżeli okaże się, że masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze nieco
płatków lub
manny, powinna być nieco luźna, ale powinna po uformowaniu trzymać kształt, nie rozlewać się).Kulki obtaczać w wiórkach
kokosowych, odkładać na tace i zostawić w chłodnym miejscu na ok.2 godziny do stężenia.
