ßßß Cookit - przepis na Kulki bakaliowo-zbożowe

Kulki bakaliowo-zbożowe

nazwa

Wykonanie

składniki
* 600 ml mleka 3,2%
* 2 i 1/2 szklanki cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 125 g margaryny
* 100 g ryżu preparowanego
* 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
* 2/3 szklanki sezamu prażonego
* 2/3 szklanki rozdrobnionych dowolnych orzechów
* 2/3 szklanki rodzynek
* 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
* 100 g wiórek kokosowych (do obtaczania)
Sposób wykonania
Do garnka o szerokim grubym dnie wlać mleko, wsypać cukier i zagotować, co jakiś czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować (co jakiś czas mieszając) do momentu, aż ostatnia kropla z łyżki upuszczona na talerzyk nie będzie się rozlewać.
następnie dodać cukier wanilinowy, margarynę i jeszcze przez jakiś czas gotować.
Zestawić z ognia i przestudzić, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Poczekać, aż masa będzie letnia, wtedy nabierać po trochu masy, formować kulki, lekko ściskając (jeżeli okaże się, że masa jest zbyt rzadka, dodać jeszcze nieco płatków lub manny, powinna być nieco luźna, ale powinna po uformowaniu trzymać kształt, nie rozlewać się).
Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych, odkładać na tace i zostawić w chłodnym miejscu na ok.2 godziny do stężenia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/kulki-bakaliowo-zbozowe.html