ßßß Cookit - przepis na Najprostszy makowiec mojej Mamy :)

Najprostszy makowiec mojej Mamy :)

nazwa

Wykonanie

Robienie makowca zawsze kojarzyło mi się ze żmudną pracą...
Tak... mielenie maku i te sprawy.
Przepis, który podam można zrobić używając gotowej masy lub maku trzyktornie mielonego.
Polecam oczywiście samodzielnie przygotować nadzienie, ale jeśli nie macie ochoty.. z puszkowym makiem też jest ok (musicie sprawdzić zawartość, bo często w gotowych masach maku jest niewiele...) Gotowi? Zaczynamy!
SKŁADNIKI:
ciasto:
1 małe masło roślinne
1 szkl cukru
4 jaja
1 szkl mąki poznańskiej
1 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
1. Masło roślinne ucieramy, dodajemy powoli jaja, cukier.
2. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy, ucierając stopniowo do masy.
3. miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
4. całość wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (używam klasycznej, prostokątnej)
masa makowa:
2 szklanki maku (sparzyć na noc)/ mak mielony trzykrotnie, suchy, gotowy
1 kostka palmy
6 jaj
olejek migdałowy
bakalie
WYKONANIE:
1. Jeśli wybraliście mak sypki, mielimy go trzykrotnie, dodajemy 2 łyżeczki oleju i bakalie (jeśli wybraliście mak z puszki nie ma potrzeby dodawania tych składników. Jeżeli natomiast udało Wam się zdobyć mak zmielony, ale czysty bez dodatków, dodajemy bakalie i olejek)
2. Rozkręcić palmę z żółtkami, dodać masę makową.
3.białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą .
4. Masę makową kładziemy na ciasto "kupkami'.
5. Pieczemy 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Źródło:http://kuchniabeznamiaru.blogspot.com/2014/12/najprostszy-makowiec-mojej-mamy.html