Wykonanie

Robienie makowca zawsze kojarzyło mi się ze żmudną pracą...Tak... mielenie
maku i te sprawy.Przepis, który podam można zrobić używając gotowej masy lub
maku trzyktornie mielonego.Polecam oczywiście samodzielnie przygotować nadzienie, ale jeśli nie macie ochoty.. z puszkowym
makiem też jest ok (musicie sprawdzić zawartość, bo często w gotowych masach
maku jest niewiele...) Gotowi? Zaczynamy!SKŁADNIKI:ciasto:1 małe
masło roślinne1 szkl
cukru4
jaja1 szkl
mąki poznańskiej1 szkl
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWYKONANIE:1.
Masło roślinne ucieramy, dodajemy powoli
jaja,
cukier.2.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy, ucierając stopniowo do masy.3. miksujemy do uzyskania gładkiej masy.4. całość wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (używam klasycznej, prostokątnej)masa makowa:2 szklanki
maku (sparzyć na noc)/
mak mielony trzykrotnie, suchy, gotowy1 kostka
palmy6 jaj
olejek migdałowybakalieWYKONANIE:1. Jeśli wybraliście
mak sypki, mielimy go trzykrotnie, dodajemy 2 łyżeczki
oleju i
bakalie (jeśli wybraliście
mak z puszki nie ma potrzeby dodawania tych składników. Jeżeli natomiast udało Wam się zdobyć
mak zmielony, ale czysty bez dodatków, dodajemy
bakalie i olejek)2. Rozkręcić
palmę z
żółtkami, dodać masę
makową.3.
białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą .4. Masę
makową kładziemy na ciasto "kupkami'.5. Pieczemy 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

