Wykonanie
Będąc ostatnio na zakupach dojrzałam na półce
mąkę kukurydzianą. Nigdy jej tam nie widziałam, więc skorzystałam z okazji i ją kupiłam.Pierwsza rzecz jaką zrobiłam z jej użyciem to gofry. Są jak dla mnie idealne na drugie śniadanie. I wcale nie są bardzo niezdrowe.składniki: (dla 1 osoby)4 czubate łyżki
mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia lub
sody oczyszczonej1
jajko6 łyżek
mlekałyżeczka
mioduoliwa do smażenia
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
jajko i
mleko, a
potem miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać masę o konsystencji gęstej
śmietany.Gofrownicę dobrze rozgrzewamy. Przed wylaniem na nią ciasta smarujemy ją dokładnie
oliwą.Przelewamy masę do urządzenia. U mnie jeden gofr to jedna mała łyżka wazowa. Smażymy do momentu aż gofry będą zarumienione. Przed nałożeniem każdej kolejnej porcji ciasta, przesmarowujemy gofrownicę jeszcze odrobiną
oliwy, by uniknąć przywierania (u mnie i tak przywarły :c).Podajemy z dowolnymi dodatkami. Mogą to być
owoce,
masło orzechowe itp.