Wykonanie
Czasem zamiast wymyślać jakieś wyszukane dania warto postawić na coś prostego. Zdarza się, że potrawy dwu czy trzyskładnikowe są o niebo lepsze od tych najbardziej skomplikowanych.Z lubości do prostoty przedstawiam wam łatwy przepis na najpyszniejsze placuszki
bananowe. A nie dość że pyszne, to jeszcze zdecydowanie fit, gdyż nie ma w nich żadnych zbędnych słodzideł.składniki (na kilka placuszków dla 1 osoby):1
banan1
jajko2 łyżki dowolnych
otrębów (u mnie gryczane)
Banana obieramy ze skórki i wrzucamy do miski. Widelcem lub tłuczkiem do
ziemniaków rozgniatamy go na papkę. Dodajemy
jajko, bełtamy je. Dorzucamy jeszcze
otręby i wszystko dokładnie mieszamy.Patelnię smarujemy odrobiną
oliwy, rozgrzewamy tłuszcz.Formujemy placki (1 łyżka=1 placek). Smażymy je na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia.Podajemy ze świeżymi
owocami, domowym
dżemem,
masłem orzechowym,
miodem lub
jogurtem naturalnym.