ßßß Cookit - przepis na Żołądki indycze duszone z cebulą i pieczarkami

Żołądki indycze duszone z cebulą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Przepis na żołądki indycze
Bardzo proste, swojskie danie, zrobione z żołądków indyczych. Najważniejsze, jest długie gotowanie przed duszeniem z cebulą, wtedy nasze podroby będą mięciutkie. Uduszone żołądki możemy podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubionymi surówkami. Wiem, że ta potrawa nie wygląda zbyt pięknie, ale to jest prosta, swojska kuchnia i mimo wyglądu, jest bardzo smaczna.
Składniki (starczy dla 6-7 osób):
1 , 3 kg żołądków indyczych
3 duże cebule
200g pieczarek
4 łyżki oleju
trzy łyżki masła
1 kostka rosołowa
pół łyżeczki soli i pieprzu
łyżeczka majeranku
łyżeczka suszonego lubczyku
przyprawa w płynie do zup - 1 łyżka
Zaczynamy od dokładnego umycia żołądków, następnie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy przez 2-2,5 godziny, w zależności od wielkości żołądków. W trakcie gotowania może nam ubywać wody, wtedy dolewamy wrzątku, żeby żołądki ponownie były pokryte wodą. Po dwóch godzinach sprawdzamy czy są miękkie, jeśli tak to je odcedzamy.
Kiedy żołądki się gotują cebulę kroimy w paski, a pieczarki w kostkę. Ugotowane żołądki kroimy w grube paski. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem i dodajemy cebulę z pieczarkami, smażymy 6 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy żołądki, dolewamy pół szklanki wody, przyprawę w płynie oraz majeranek, lubczyk, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut, często mieszamy. Na końcu możemy doprawić jeszcze potrawę pieprzem i solą według własnych upodobań.
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/zoadki-indycze-duszone-z-cebula-i.html