Wykonanie
Przepis na żołądki indyczeBardzo proste, swojskie danie, zrobione z żołądków indyczych. Najważniejsze, jest długie gotowanie przed duszeniem z
cebulą, wtedy nasze
podroby będą mięciutkie. Uduszone żołądki możemy podawać z ugotowanymi ziemniaczkami i ulubionymi surówkami. Wiem, że ta potrawa nie wygląda zbyt pięknie, ale to jest prosta, swojska kuchnia i mimo wyglądu, jest bardzo smaczna.Składniki (starczy dla 6-7 osób):1 , 3 kg żołądków indyczych3 duże
cebule200g
pieczarek4 łyżki
olejutrzy łyżki
masła1
kostka rosołowapół łyżeczki
soli i
pieprzułyżeczka
majerankułyżeczka suszonego
lubczykuprzyprawa w płynie do zup - 1 łyżkaZaczynamy od dokładnego umycia żołądków, następnie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy
wodą, wrzucamy
kostkę rosołową i gotujemy przez 2-2,5 godziny, w zależności od wielkości żołądków. W trakcie gotowania może nam ubywać
wody, wtedy dolewamy wrzątku, żeby żołądki ponownie były pokryte
wodą. Po dwóch godzinach sprawdzamy czy są miękkie, jeśli tak to je odcedzamy.Kiedy żołądki się gotują
cebulę kroimy w paski, a
pieczarki w kostkę. Ugotowane żołądki kroimy w grube paski. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy
olej wraz z
masłem i dodajemy
cebulę z
pieczarkami, smażymy 6 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy żołądki, dolewamy pół szklanki
wody,
przyprawę w płynie oraz
majeranek,
lubczyk,
pieprz i
sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut, często mieszamy. Na końcu możemy doprawić jeszcze potrawę
pieprzem i
solą według własnych upodobań.