Wykonanie
Przepis bardzo prosty, a efekt jest oszałamiający, bruschetty będą smakować wszystkim. Doskonale sprawdzą się jako przękąska na imprezę, kolację we dwoje czy chociażby śniadanie. Klasyczne włoskie smaki, które możemy przygotowywać w naszej kuchni na co dzień.Składniki (na 4 bruschetty):
pieczywo pszenne typu ciabatta ( doskonale sprawdzi się nawet zwykły polski
chleb)ząbek
czosnekjeden duży
pomidorkulka
sera mozzarellaświeża
bazylia ( może być suszona)
oliwasólpieprzZaczynamy od tego, że kroimy nasze
pieczywo, na niezbyt grube kromki ( można użyć zwykłego krojonego
chleba ). Jeśli posiadamy toster do
chleba to możemy przygotować je w tosterze, tak, żeby były delikatnie spieczone. Można to zrobić również na kratce w piekarniku, nastawionym na 200 stopni - termoobieg góra dół w 10 minut będą gotowe. Polecam również przygotowanie grzanek na grillu. Każdy sposób będzie dobry.Kiedy grzanki się opiekają, kroimy
pomidora i
mozzarellę na dosyć grube plastry, ząbek
czosnku obieramy. Gotowe grzanki smarujemy ząbkiem
czosnku, dzięki temu, że grzanki się przypiekły,
czosnek bez problemu nam się na nich rozetrze. Natępnie układamy na grzankach
mozzarellę i
pomidora, polewamy
oliwą, doprawiamy szczyptą
soli i
pieprzu, a na końcu przybieramy świeżą
bazylią. Gotowe!Smacznego!