Wykonanie
Jakiś czas temu, będąc w domu znajomych, przygotowywałam dla siebie tosty francuskie . Zapytałam znajomego, czy też chce. Chciał. Ale spojrzał mi przez ramię i stwierdził "Nieee, ale ja nie chcę na słodko! Zrób mi takie z
szynką i
serem!" Jakoś dla mnie zawsze tosty francuskie były na słodko, ale potraktowałam to jako wyzwanie i... wyszły! Smakowały!W warunkach domowych powtórzyłam eksperyment, tym razem już trochę bardziej przygotowana i mniej-więcej wiedząc co chcę osiągnąć. Takie kanapki są świetne na śniadanie lub kolację w zimny dzień, z powodzeniem też sprawdzą się w
porze lunchu. Zdecydowanie polubią je fani roztopionego
sera! :-)Składniki (na dwie kanapki):4 kromki
pieczywa (jak najbardziej może być czerstwe)4 plasterki
wędliny40g
sera (u mnie
cheddar)1
jajko1 łyżka
śmietanymasło do smażenia (ok. 2 łyżek)
sól /
pieprz do smaku
Wędlinę kroimy w cienkie paski.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ze sobą i po połowie wkładamy
między dwie kromki
chleba. Przyciskamy mocno.Na talerzu rozkłócamy
jajko, dodajemy
śmietanę, trochę
pieprzu i
soli, ewentualnie jakieś inne ulubione
przyprawy, mieszamy. Kanapki moczymy w tej
masie, po ok. 2 minuty z każdej strony, tak żeby wchłonęły płyn.Na patelni podgrzewamy
masło i smażymy na nim kanapki, po kilka minut z każdej strony, aż się zezłocą. Smażąc dociskamy co jakiś czas
łopatką, tak aby rozpuszczający się w środku
ser wchłonął się trochę w
pieczywo i - przede wszystkim - skleił ze sobą obie kromki.Te kanapki są miękkie i wilgotne (a to czerstwy
chleb! to dopiero sposób na recykling!), a
ser w środku cudownie rozpuszczony. Ja do swoich dodałam
ketchup, ale świetnie będą smakować w towarzystwie jakiejś
sałaty,
marynowanych warzyw, lub ulubionego sosu.