Wykonanie
Trudno mi nazwać to daniem, robi się tak szybko. Ale skoro Spaghetti aglio e
olio, czyli właśnie z
czosnkiem i
oliwą, jest tak popularne we Włoszech i w niejednej włoskiej knajpie na świecie stanowi pełnoprawną pozycję w menu - cóż, pozostaje mi tylko przyznać, że w 15 minut można
mieć gotowe wyśmienite danie. Pod warunkiem, że lubi się
czosnek. I że ma się w lodówce trochę wczorajszego
makaronu. Jeżeli
makaron trzeba ugotować, to czas przygotowania wydłuży się o około 10 minut. Co nie zmienia faktu, że danie jest błyskawiczne, banalnie proste, a do tego bardzo smaczne. Oczywiście pod warunkiem, że lubi się
czosnek! ;-)Gotowałam tylko dla siebie i użyłam
makaronu, który został mi z wczoraj - ok. 100g. Myślę, że to "uczciwa" porcja dla jednej osoby, więc w zależności od tego dla ilu osób gotujecie, wystarczy odpowiednio pomnożyć potrzebne produkty. Do aglio e
olio najczęściej używa się
makaronu spaghetti, ale czanieckie świdry spisały się świetnie, a przy okazji pięknie pokolorowały to danie!Składniki :100g
makaronu ugotowanego al dente1 spory ząbek
czosnku2-3 łyżki
oliwy1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki tartego
parmezanusól/pieprz do smakuNa patelnię wrzucamy posiekany
czosnek i zalewamy
oliwą - podgrzewamy na średnim ogniu ok. 5-7 minut, aż
czosnek lekko się zezłoci. Wrzucamy
makaron i mieszając od czasu do czasu podgrzewamy kilka minut. Dodajemy
natkę pietruszki i 1 łyżkę tartego
parmezanu,
sól i
pieprz do smaku i mieszamy jeszcze trochę, w
sumie tego mieszania powinno być ok. 5-7 minut. Podajemy posypane tartym
parmezanem.Do
makaronu można dodać też
ostrą papryczkę - wtedy będziemy
mieli już klasyczne aglio,
olio e peperoncino . U mnie akurat papryczki pod ręką nie było :-)