Wykonanie
Dobry pomysł na szybkie (dzięki użyciu gotowego
ciasta francuskiego), ale ciekawe śniadanie. W sam raz na niedzielny poranek w miłym towarzystwie. Tu wersja bardzo podstawowa, można do woli improwizować z dodatkami, na
ciasto francuskie położyć
szynkę,
boczek,
cebulę,
oliwki czy też co tam najbardziej lubicie z
jajkami. Jeżeli wybierzecie taką najprostszą wersję, posypcie ciasto
solą i
pieprzem przed wbiciem
jajka.Silikonowe foremki do muffinów wyłożyłam
ciastem francuskim:

Następnie do każdej wbiłam
jajko i posypałam solą/pieprzem, do jednego dodałam też trochę
Tabasco:

Foremki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Trzymałam 15 minut. Trochę dłużej i
żółtko byłoby już calkowicie ścięte, wyjęłabym wcześniej, ale zależało mi na dobrze ściętym
białku. Wyszło tak jak chciałam:

Ta papka to pasta z
awokado, którą utarłam czekając na
jajka.
Awokado (mocno dojrzałe!) zmieszane z
serkiem śmietankowym (takim kanapkowym),
sól,
pieprz i
sok z cytryny. Świetnie skomponowało się z
jajkiem i dodało wszystkiemu wyrazistości.