ßßß
Składniki:- 2 jajka 2 zł- 50 ml mleka 0,20 zł- 2 łyżki mąki pszennej 0,10 zł- 3 łyżki kakao np. puchatek 0,50 zł- łyżka powideł śliwkowych- olej do smażeniaCzas przygotwania: 10 min.Koszt: ok. 3 złPrzygotowanie:1. Na początek oddzielamy żółtka od białek. Białka wbijamy do większej miski lub garnka, żółtka do mniejszej.2. Do białek dodajemy małą szczyptę soli i za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy na sztywną pianę.
3. Do żółtek dodajemy kakao, mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy aby masa była jednorodna.
4. Następnie do czekoladowej masy dodajemy ubite białka, powoli mieszając. Nigdy odwrotnie, ponieważ wtedy białka opadną i stracimy cały efekt puszystości.
5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, np. olej słonecznikowy. Kiedy patelnia jest już gorąca, wylewamy omlet na środek patelni, aby swobodnie rozpłynął się na boki.
6. Początkowo smażymy na dużym ogniu, następnie go zmniejszamy i przykrywamy patelnię. Kiedy omlet będzie już w pełni usmażony, zsuwamy na talerz, dodajemy co chcemy i zajadamy :)