Wykonanie
Październik to miesiąc, który kojarzy nam się z powrotem jesieni,
dynią i Halloween. To wszystko sprawia, że na naszym blogu nie może zabraknąć postów z
dynią w roli głównej. Pojawi się też mnóstwo halloweenowych porad i smakołyków. A ten
dyniowo-halloweenowy tydzień rozpoczynamy zupą z dyni.
Dynia w połączeniu z
papryczką chilli idealnie smakuje, w dodatku rozgrzewa i chroni nasz organizm przed bakteriami i wirusami. Taka zupa idealnie sprawdzi się w jesienne, deszczowe dni. Już jej żywy,
pomarańczowy kolor
doda Wam energii. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu!

Składniki:- 1,5 litra mocnego
bulionu warzywnego (przepis na
bulion znajdziecie tutaj)- 1
dynia odmiana hokkaido (jest ona mała więc nie mamy problemu co zrobić z resztą dyni, jednak jeśli chcecie wydrążyć lampion w dużej dyni i złożyć jej miąższ na zupę, nie ma problemu musicie tylko dodać taką ilość
bulionu, by zupa nie byłą za gęsta)- 1
papryczka chilli-
pestki z dyni-
jogurt naturalny gęsty-
papryka słodka,
sól i
pieprz do przyprawienia dyni- ewentualnie
sól i
pieprz do smaku, jeśli dobrze przygotujecie
bulion nie będą potrzebneSposób przygotowania:1. Przygotowujemy
bulion2.
Dynię obieramy, a miąższ kroimy na około 2cm kwadraty. Kawałki dyni posypujemy
papryką słodką,
solą i
pieprzem.3. Następnie pieczemy miąższ w temperaturze 200 stopni przez około 40 min (aż
dynia będzie miękka).

4. W
między czasie kroimy na drobno
papryczkę chilli i prażymy ziarna dyni.5. Do gorącego
bulionu wrzucamy upieczoną
dynię i
papryczkę chilli. Wszystko mielimy za pomocą blendera.6. Zmieloną zupę gotujemy przez około 5 minut, następnie próbujmy, ewentualnie doprawiamy.7. Zupę nalewamy do talerza, następnie wkładamy łyżkę gęstego
jogurtu naturalnego i posypujemy prażonymi ziarnami dyni.

Smacznego!