Wykonanie
Nieodłącznym elementem polskiej Wielkanocy są
jajka jedzone na wiele sposobów.Dlatego też mam dzisiaj dla Was przepis na
pastę jajeczną, która dzięki świeżości barw kojarzy mi się ze zbliżającą się wiosną i świętami Wielkiejnocy. Ponadto idealnie się sprawdza jako prosta przystawka na świątecznym
stole. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

Porcja dla 4 osóbSkładniki potrzebne do przygotowania pasty:-6
jajek-3 łyżki
majonezu-1,5 łyżki
musztardy delikatesowej-pół łyżeczki
pieprzu ziołowego-pół łyżeczki
soli morskiej-pęczek
szczypiorku-świeża
bagietkaSposób przygotowania:1. Zaczynamy od ugotowania
jajek na twardo. Do garnka wkładamy
jajka, zalewamy je
wodą i nastawiamy na kuchenkę.Od chwili gdy
woda się zagotuje, odliczmy 5-6 minut i właśnie po tym czasie uzyskamy odpowiednią twardość
jajka.

2. Obieramy
jajka ze skorupek i przepuszczamy je przez praskę do
ziemniaków.3. Kroimy pęczek
szczypiorku na drobne kawałki.4. Do przepuszczonych przez praskę
jajek dodajemy
szczypiorek, 3 łyżki
majonezu i 1,5 łyżki
musztardy.5. Przyprawiamy pastę
solą i
pieprzem
6. Dokładnie mieszamy pastę.7. Kroimy
bagietkę na małe kromki i smarujemy
pastą jajeczną.8. Tak przygotowane kanapki z pastą możemy podawać na stół.

Smacznego!Jeszcze w tym tygodniu na blogu m.in. przepis na wielkanocne mazurki!