ßßß Cookit - przepis na Greckie słodkości - relacja I

Greckie słodkości - relacja I

nazwa

Wykonanie

Kreta, wyspa grecka, na której spędziłam kilka beztroskich dni mojego życia. Zachwyciła mnie mentalność tamtejszych ludzi, sposób w jaki spędzają swój wolny czas, kolor i czystość morza i oczywiście grecka kuchnia...:) Dzisiaj relacja dotyczyć będzie greckich słodkości. Mogę śmiało powiedzieć, że te smakołyki, pomimo tak dużej ilości cukru i miodu zajmują u mnie bardzo wysokie miejsce.
1)Zacznijmy od baklavy, która składa się z ciasta filo, orzechów, migdałów, syropu miodowo- cukrowego. To ciasto, znane nam już z Bułgarii i Turcji, jadłyśmy z siostrą prawie codziennie. Pisząc tego posta, aż mnie naszła ogromna ochota na kawałek tego przysmaku...Coś czuję, że już niedługo postaram się dodać przepis na moją baklavę :D
2)Następne greckie ciasto to kataifi, przypomina trochę makaron zawinięty w rulon :D Niezwykle chrupiące, z migdałami, polane słodkim syropem cukrowym. Przepyszne!
(może ktoś wie jak samemu zrobić takie ciasto kataifi??)
3)Kilka dni przed wyjazdem spróbowaliśmy galaktoburka, czyli ciasta filo z nadzieniem kremowym bazującym na semolinie. Najlepszy jest na ciepło, ale na zimno smakuje również wyśmienicie. Polecam wszystkim :)
4) Lukumi, ktorych spróbowałam podczas kosztowania kawy grecku. Słodkie kosteczki, o konsystencji galaretki, o smaku owocowym. Ciągnące się, oproszone cukrem pudrem.
A poniżej kawa po grecku z lukumi :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/06/greckie-sodkosci-relacja-i.html