ßßß Cookit - przepis na Sernik kokosowy z anansem

Sernik kokosowy z anansem

nazwa

Wykonanie

Zamarzył mi się sernik, ale nie taki typowy jak zawsze robię, tylko przełamany jakimś innym smakiem. Padło na ananasa i wiórki kokosowe. Na początku nie byłam pewna czy owe składniki będą do siebie pasowały, ale cóż eksperymentować uwielbiam i mogę powiedzieć, że fantastycznie się dopełniają.
Moje nowe, przepyszne połączenie.
Zaczynam przełamywać swoje uprzedzenia , poznaje nowe smaki. Łączę dziwne, w gruncie rzeczy niepasujące do siebie składniki. W mojej głowie coraz więcej pomysłów. Inspiracje i otaczający mnie ludzie sprawiają, że mam wielkie chęci na szukanie i tworzenie właściwych i wspaniałych przepisów. Moje marzenia i pragnienia powolutku się ziszczają. Chciałabym więcej, więc wierzę, chcę i czekam.
Chciałabym wszystkim czytelnikom podziękować za tak dużo ciepłych i miłych słów. Jest mi niezmiernie miło, jak czytam Wasze komentarze, jak otwieram maile z pytaniami na temat przepisów. To wszystko sprawia, że czuję się bardzo szczęśliwa :) Jeszcze raz dziękuję, a teraz zapraszam na kokosowy sernik z ananasem!
Składniki:
- ok. 800 g serków waniliowych homogenizowanych
- 4 jajka
- duży budyń waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka wiórek kokosowych
- kilkanaście plastrów ananasów
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Następnie miksujemy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Cały czas miksując dodajemy najpierw masło, później serki waniliowe, budyń, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki koksowe. Całość mieszamy łyżką.
W drugiej misce białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Formę do pieczenia(ja użyłam okrągłej o średnicy ok. 23 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę serową. Następnie układamy na wierzchu ananasy(można pokroić w kostkę lub na mniejsze kawałki).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok. 55 minut(na spód piekarnika warto umieścić blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą, przez co nasz sernik nie będzie mocno popękany). Po wyciągnięciu poczekać, aż ostygnie i jeść do woli :D
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/03/sernik-kokosowy-z-anansem.html