ßßß
Sprawdzony przepis na pyszne, staropolskie pączki z nadzieniem.Składniki:2 szkl. mleka10dkg drożdży4 łyżki cukru1 kg mąki12 żółtekszczypta soli2 kieliszki spirytusu8 dkg margarynyulubiona marmolada
Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do mąki dodać sól, żółtka, margarynę, spirytus i zagnieść ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Rozłożyć na stolnicy podsypanej mąką, szklanką wykrawać koła, nakładać na środek trochę marmolady i zaklejać, formując kulki. Można oprószyć dłonie mąką albo maczać je w rozpuszczonej margarynie, żeby ciasto się nie kleiło. Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.Smażyć w garnku wypełnionym ok. do połowy dobrze rozgrzanym olejem, z jednej i z drugiej strony.Wykładać na ręcznik papierowy, a ostudzone posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.