Wykonanie

Sprawdzony przepis na pyszne, staropolskie pączki z nadzieniem.Składniki:2 szkl.
mleka10dkg
drożdży4 łyżki
cukru1 kg
mąki12
żółtekszczypta
soli2 kieliszki
spirytusu8 dkg
margarynyulubiona
marmolada
Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać
mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do
mąki dodać
sól,
żółtka,
margarynę,
spirytus i zagnieść ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Rozłożyć na stolnicy podsypanej
mąką, szklanką wykrawać koła, nakładać na środek trochę
marmolady i zaklejać, formując kulki. Można oprószyć dłonie
mąką albo maczać je w rozpuszczonej
margarynie, żeby ciasto się nie kleiło. Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.Smażyć w garnku wypełnionym ok. do połowy dobrze rozgrzanym
olejem, z jednej i z drugiej strony.Wykładać na ręcznik papierowy, a ostudzone posypać
cukrem pudrem albo polać lukrem.