Wykonanie
Uwielbiam
ryby, kocham
łosia a gdy
rybę dobrze się doprawi nie ma dla niej mocnych.
Łosoś to
ryba która smakuje każdemu, pod każdą postacią. Pieczony, wędzony, tatar i wiele, wiele innych.To danie jest szybkie, smaczne i dobrze wyglądające, ze zwykłej
ryby możemy zrobić coś naprawdę 'wytrawnego'. Można podać z
ryżem i lekka
sałatka z
ogórka i
sałaty
SKŁADNIKI:
Świeży łosoś (ok.200g na osobę)
sól,
pieprz.sok ze świeżej
cytryny4
pomarańczemały
sok pomarańczowy (ok.330ml)
śmietana 18%mąka 2 łyżki
masło 2 łyżkiodrobina kwasku lub
soku z cytrynypieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Kawałki
łososia z każdej strony posolić, popieprzyć. Zawijamy w różyczki lub roladki i spinamy wykałaczką by nam sie nie rozpadł podczas pieczenia.
Rybę umieszczamy na środku sreberka, skrapiamy trochę
sokiem z cytryny i zawijamy sreberko na górze. Robimy tz. papiloty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 30 minut.Do garnka wlewamy sok ze świeżych
pomarańczy,
sok pomarańczowy z kartonika, zagotowujemy. Dodajemy
śmietanę wcześniej zredukowaną z odrobiną ugotowanych
soków. Robimy zasmażkę z
masła i
mąki. Dodajemy do sosu, dokładnie mieszając. Dodajemy kwasku lub
soku z cytryny oraz
pieprzymy do smaku.
Łososia polewamy sosem. Podajemy najlepiej z
ryżem jaśminowym i
sałatka.SMACZNEGO!