Wykonanie
Wakacje, a w parze z wakacjami idą świeże sezonowe
owoce, Na pierwszy ogień
jagody, a jak
jagody to oczywiście pyszne i mięciutkie jagodzianki uwielbiane przez nas wszystkich. Odrobina kruszonki czyni z nich coś wspaniałego i niejedna osoba się z tym zgodzi. Z utęsknieniem czekałam aż bd. miała okazje je zrobić, w domowych jagodziankach nigdy sobie nie żałuje
jagód ani kruszonki czego zawsze brakuje mi w sklepowych.

SKŁADNIKI:CIASTO50g. rozpuszczonego
masła2 szklanki
maki pszennej (ewentualnie 2,5 szklanki)2 duże
jajka(lekko ubite)1/2 szklanki ciepłego
mleka2 łyżeczki
suszonych drożdży4 łyżki
cukruFARSZ2 szklanki
jagód3 łyżki
cukru (lub 6)1 łyżka
maki ziemniaczanejKRUSZONKA1/2 szklanki
maki1/3 kostki
masła5 łyżek
cukru+1
jajko na glazuręSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Na samym początku robimy kruszonkę, ugniatamy
masło z
mąką i
cukrem po czym wstawiamy do lodówki.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże, lekko ubite
jajka, wlewamy rozpuszczone
masło (ostudzone) oraz ciepłe
mleko. Całość dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto może się lepić ale nie może być rzadkie. Przykryć i ostawić na 2h. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po 2h. ciasto dzielimy na 10-13 części, każda delikatnie spłaszczamy, nakładamy farsz z
jagód,
cukru i
mąki ziemniaczanej po czym zlepiamy ciasto. Złączeniem ciasto układamy do dołu na blaszce wyłożona natłuszczonym papierem, ja osobiście korzystam z silikonowej maty do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odkładamy na 20 min.Po 20 min. wierzch smarujemy rozbełtanym
jajkiem,posypujemy wcześniej przygotowana kruszonką.Pieczemy w 180 °C przez 20-30 min.Niestety, ja nie potrafiłam się powstrzymać przed zjedzeniem jeszcze ciepłej.SMACZNEGO :P