Wykonanie
Witajcie ! Oto mam dla Was przepis na nietuzinkowe
ciasteczka z
bezą i
dżemem z czarnej porzeczki na kruchym
cytrynowym spodzie. Brzmi obiecująco, prawda ?Do przygotowania potrzebujemy :

5
jajekpół kostki
masła250g
mąki pszennej100g
cukru do ciastaszklankę
cukru do
bezy1
cytrynadżem z czarnej porzeczkiDo miski na ciasto wsypujemy
mąkę,
cukier, sok z połowy
cytryny, schłodzone
masło i
żółtka. Wszystko razem dokładnie i energicznie zagniatamy, aż składniki się połączą.
Ciastem wykładamy foremki do muffinek - mi wyszło 18 szt. i wkładamy do lodówki na 20 min. By
masło w cieście związało i nie spłynęło na dno podczas pieczenia.
Ciasteczka pieczemy przez 15 min w nagrzanym do 220*C piekarniku. Po upieczeniu wyciągamy z foremek, układamy na blasze i na dno każdego
ciasteczka kładziemy
dżem ( ważne by był kwaśny ) Do garnka wlewamy
wodę i wstawiamy na kuchnie by się zagotowała.
Białka zaczynamy ubijać w misce nad garnkiem z gotującą się
wodą, jak
białko się lekko roztrzepie dodajemy
cukier i dalej ubijamy energicznie nad gorącą
wodą. Gotową
bezą dekorujemy nasze
ciasteczka i wkładamy ponownie do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż
beza się zarumieni, nie powinno to trwać zbyt długo więc nie zapominamy o niej , bo przypalona nie jest już taka smaczna :)Teraz tylko żałuje że nie zrobiłem ich więcej !

A tutaj takie same
ciasteczka , innym razem z
musem jabłkowym i
dżemem z czarnej porzeczki.
