Wykonanie

Składniki:2 paczki podłużnych
herbatnikówszklankę mocnej
kawy rozpuszczalnej50 ml
likieru kahula ( ewentualnie innego
likieru np;
amaretto )500g
mascarpone4
żółtka4 łyżki
cukrukakaoPrzygotowanie:Zaparzamy 250ml mocnej
kawy rozpuszczalnej ( ja wsypałem 4 łyżeczki
kawy na szklankę
wody ) , wlewamy do niej
alkohol.
Żółtka ucieramy z
cukrem, tak długo aż masa
zrobi się biała, dodajemy
ser i ubijamy jeszcze kilka minut. Ważne by
żółtka były dobrze ubite, bo inaczej masa może wyjść nam lejąca.
Biszkopty maczamy w
kawie i układamy warstwę ( w pucharkach albo na jednej blasze ).
Biszkopty należy oprószyć
kakao. Przykryć warstwą kremu, i drugą warstwą
biszkoptów, posypać jeszcze raz
kakao i przykryć masą. Można zrobić 2 lub 3 warstwy, w zależności jak dużo zrobimy deseru. Ostatnią warstwą jest krem, który ponownie posypujemy
kako.Ciasto powinno powędrować na noc do lodówki. Ta sztuka mi się akurat nie udała i całe Tiramisu znikło jeszcze tego samego dnia :)