Wykonanie
Czas przygotowania: 30 minPorcja : cały talerz kanapekSkładniki :
grzyby suszone (podgrzybki,
borowiki szlachetne,
maślaki ) 2 - 5 szt
twaróg ok 200g
śmietana 18% 2 łyżki stołowe
masło 3 łyżki
sól,
pieprz,
natka pietruszkiPrzygotowanie :
Grzyby należy ugotować w małej ilości
wody, po czym pokroić je w drobne kawałki.Do wysokiego pojemnika wsypujemy
grzyby,
twaróg,
śmietanę oraz roztopione
masło.Dodajemy
sól,
pieprz. Mieszamy blenderem do uzyskania masy. Sprawdzamy smak, posypujemy
natką i układamy na małej misce do lodówki. Gdy masa się schłodzi (i lekko stężeje) smarujemy
pieczywo.
Serek smakuje dobrze z
kiszonym ogórkiem,
wędzoną szynką,
cebulą.Dodatkowym składnikiem może być także
zielony pieprz,
łosoś, gotowane
jajko.Może stanowić bazę do wszelkich kanapek.