ßßß
W okresie zimowym nie ma nic lepszgo od tradycyjnego rosołu ugotowanego z prawdziwej wiejskiej kury lub innego drobiu dostępnego w sklepach. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu nikt nie lubi jeść gotowanego mięsa drobiowego, które pozostaje nietknięte po zużyciu do ugotowania rosołu stąd też pomysł na podanie go rodzinie w zupełnie innej postaci. Do przygotowania klopsa zużyłam mięso z kury , pozostałe po ugotowaniu rosołu.SKŁADNIKIugotowane mięso z drobiujajkogałka muszkatałowamała cebulamała bułka namoczona w mlekuugotowane warzywa50 g masłanać pietruszkiOczyścić z kostek mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu.
Przemielić razem z jajkiem , cebulą , warzywami które były wykorzystane do gotowania rosołu, natką pietruszki i jeśli mięso wydaje się zbyt suche dodać jeszcze małą bułkę namoczoną w mleku.
Dodać do zmielonego mięsa szczyptę gałki muszkatałowej oraz 30 g masła i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia a następnie napełnić zmielonym mięsem. Wyrównać przy pomocy widelca , posypać bułką tartą i odrobiną masła. (Schłodzone masło można zetrzeć na tarce o dużych otworach ).Piec w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 20 minut aż do uzyskania chrupiącej zarumienionej skórki.SMACZNEGO :)