ßßß
SKŁADNIKI250 g mąki2 jajka40 g cukrupół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli25 g masłaaromat waniliowy1 łyżka wódki ( najlepiej limonki-wódka cytrynowa )cukier puderolej do smażenia ( polecam arachidowy )SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzesiać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia następnie szczyptę soli, rozmącone jajka, łyżkę wódki, cukier, miękie masło aromat waniliowy i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę.

Uformować kulę, owinąć folią spożwczą. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na pół godziny. Rozwałkować cienko na stolnicy ( około 2-3 mm i wycinać paski o długości 10 cm i szerokości 3 cm. W razie potrzeby podsypać mąką.
Naciąć nożem otwór na środku każdego paska i przełożyć przez niego jeden koniec ciasta. W ten sposób formować faworki.
Można zrobić również inne dowolne formy w taki sposób jak na zdjęciu, zlepiając ze sobą 2,3 wycięte krążki przy pomocy odrobiny białka.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Czas smażenia jest bardzo krótki więc należy uważać, aby nie przypalić faworków. Po usmażeniu osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)