Wykonanie
Zgodnie z życzeniem honorowego czytelnika z Dojczlandii, dziś inspiracja na niedzielny obiadek.Składniki na 6 porcji.
Kurczak* 6 mniejszych
filetów z kurczaka,*
oliwa do smażenia,* łyżka
przyprawy do kurczaka,* filiżanka
płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni.Sos* 2
serki camembert,* 1/2 szklanki
śmietany kremówki,* łyżka
masła,*
kostka rosołowa drobiowa,* 2 łyżki
mleka.Filety oprószamy
przyprawą i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlewamy 2 łyżkami
wody, przykrywamy i dusimy do miękkości.W rondelku rozgrzewamy
masło. Dodajemy podzielone na części kawałki
sera, pokruszoną
kostkę rosołową. Trzymamy na niewielkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy
śmietanę (ew.
mleko dla rozrzedzenia).Wyłożyć
mięso na talerze. Każdy kawałek polać sosem i posypać
płatkami migdałów.Smacznego!