Wykonanie
Pachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach.
SKŁADNIKICiasto3 szklanki
mąki5 łyżek
miodu płynnego3 łyżki
cukru pudru2
jajka30 dag
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika
Lukierjedno białoszklanka
cukru pudru4 świeczkiWYKONANIECiastoWszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, następnie cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy jeden prostokąt 40 x 10 cm, 4 małe gwiazdki i 4 duże gwiazdki. Najlepiej wycinać kształty bezpośrednio na papierze do pieczenia, ułatwi to przenoszenie ciasta na blachę. piec w 8-10 minut w temperaturze 180 C.
LukierBiałko ubić na sztywną pianę dodać
cukier puder i dokładnie zmiksować aż
lukier stanie się lśniący.Spód gwiazdek pokrywamy lukrem i przyklejamy na przemian raz małą raz dużą gwiazdkę do piernikowego prostokąta, dowolnie dekorujemy. Na dużych gwiazdkach ustawiamy świeczki