Wykonanie
Jabłka uwielbiam w każdej postaci, więc gdy usłyszałam o
galaretce jabłkowej nie oparłam się pokusie aby ją zrobić. Cudowny aromat i słodko-kwaśny smak
jabłek, nie pozwala przejść obojętnie obok tej
galaretki.
składniki2 kg
jabłek (najlepiej kwaśne)
wodacytrynacukierprzygotowanie
Jabłka pokroić w ćwiartki (zostawiamy pestki i gniazda nasienne), włożyć do rondla i zalać
wodą tylko tyle aby przykrywała owce. Dodać pokrojoną w plasterki
cytrynę. Gotować pod przykryciem przez ok. godzinę do momentu aż
jabłka zaczną się rozpadać (
zrobi się papka). Przelać na sito zostawić do odsączenia (nie należy mieszać ani wyciskać). Gdy sok przestygnie należy odmierzy szklanką jego ilości, i dodać do niego tyle samo
cukru. Sok z
cukrem gotować około 2 godzin (sok uzyska konsystencje płynnego
miodu, gdy ostygnie sok będzie gęsty jak
galaretka) przelać do słoiczków i zakręcić.