ßßß
Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach.
Składniki forma( 25 cm x 10 cm )2 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru3 jajka125 g masła2 łyżki śmietany 18 %2 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki mocnego naparu z herbatySposób przygotowaniaBiałka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i zimny napar z herbaty cały czas miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować