Wykonanie

Puszyste ciasto, delikatnie pachnące
herbatą mimo mocnego naparu, smak
herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach.

Składniki forma( 25 cm x 10 cm )2 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru3
jajka125 g
masła2 łyżki
śmietany 18 %2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki mocnego naparu z
herbatySposób przygotowania
Białka oddzielić od
żółtek z
białek ubić sztywną pianę,
żółtka zmiksować z
cukrem na puszystą masę.
Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i
śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać
mąkę oraz
proszek do pieczenia i zimny napar z
herbaty cały czas miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z
białek i delikatnie wymieszać z
ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować
