ßßß Cookit - przepis na JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

nazwa

Wykonanie

Deser dla fanów różków francuskich z jabłkiem do których i ja się zaliczam, szybiki w przygotowaniu, w sam raz na jesienne wieczory
Ciasto francuski
jabłko ( najlepiej twarde)
cynamon
można dodać także dżem, rodzynki
jajko
2-3 łyżki mleka
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, z ciasta francuskiego wyciąć taki kwadrat aby rogi ciasta stykały się na czubku jabłka. Jabłko umieścić na środku ciasta, oprószyć cynamonem do dziurki jabłka włożyć dżem, rodzynki (osobiście wole bez dodatków) rogi ciasta sklejać na czubku tak aby jabłko było całe zakryte ciastem. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C 15-20 minut.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/09/jabka-w-ciescie-francuskim.html