Wykonanie

Czy znacie te chwilę, kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego i nijak obok tej ochoty nie można przejść obojętnie? Otóż mnie dziś naszła taka ochota i dlatego musiałam coś upiec. Padło na kruche rogaliki z
konfiturą brzoskiwiniową i prażonymi jabłuszkami, na które przepis wyszperałam w moim starym wysłużonym zeszycie z przepisami. Rogaliki są bez
masła, bez
śmietany, całkowicie wolne od
tłuszczów zwierzęcych, więc nadają się dla alergików i tych co są Wege :) Robione dziś przy
kawie do
kawy :)Składniki (na 16 małych rogalików):250 g
mąki pszennej30 g
cukru pudru80 g
oleju rzepakowego80 mililitrów
wodyNadzienie: u mnie
dżem brzoskwiniowy i jabłuszka uprażone przez moją Babcię Jasię :), z tymi jabłuszkami rogaliki sa pyszne :) Ale wy możecie włożyć to co akurat macie pod ręką i lubicie :)Przygotowanie:1. Składniki umieszczamy w misie i zagniatamy z nich gładkie ciasto.2. Zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.3. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła, następnie dzielimy po przekątnych na 8 części (trójkątów)4. Na szereszy koniec każdego z trójkątów kładziemy
konfiturę i ciasno zawijamy (inaczej
konfitura wypłynie), formując rogalika.5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - rada mojej mamy
Halinki: rogaliki należy układać noskami do dołu blaszki wtedy wyjdzie ladny ksztalt rogalika (nosek powstaje podczas zwijania z węższego końca trójkąta).5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra - dół.Upieczone rogaliki studzimy na kratce. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)Choć bez
masła są naprawdę smaczne i robią się ekspresowo, dlatego przepis polecam!Smacznego:)