Wykonanie

Po dość długiej nieobecności zjawiam się z przepysznym piernikiem świątecznym. Mimo, że świąteczny to trzeba upiec go trochę wcześniej, żeby dojrzał do świąt. Co prawda ja spóźniłam się o tydzień, ale poskracam każdy z etapów o 1-2 dni i na Boże Narodzenie będzie gotowy. Ten piernik znacznie różni się od poprzednio zamieszczonego na blogu. Jest mniej puszysty, a za to bardziej zwarty. Po wielu razach byłam zachwycona piernikiem staropolskim, ale teraz wracam z pokorą do piernika dla cierpliwych ;)Samo przygotowanie zabiera trochę czasu, ale zapewniam, że efekt jest tego wart. Gotowy piernik bardzo długo zachowuje świeżość i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy.Przepis znaleziony kilka lat temu na forum cincin. Podaję z moimi drobnymi zmianami.Składniki:50 dag
mąki20 dag
cukru25 dag
miodu30 ml
wódki2
jaja1 czubata łyżka
masła1 łyżeczka
przyprawy do pierników (u mnie domowa)2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej15 dag suszonych
śliwekDodatkowo:50 ml
herbaty100 ml
nalewki śliwkowej
polewa czekoladowadżem/masa do przełożenia
Śliwki namoczyć, odsączyć i pokroić na drobno.
Miód,
cukier,
masło i
przyprawy rozpuścić w garnku. Odstawić do przestudzenia. Dodać
jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć pozostałe składniki, poza
mąką i
śliwkami. Również dobrze wymieszać. Na koniec wmieszać
mąkę i
śliwki. Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Oryginalny przepis podaje, że należy piec przez 60 min w temp. 200 st. C. Jednak wtedy ciasto lubi się przypalać. Dlatego też ja piekę w 160 st. C przez ok. 80 min. (sprawdzam patyczkiem).Ostudzone ciasto, wyjąć z formy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na tydzień w chłodne miejsce (np. najniższa półka w lodówce). Po tygodniu ciasto ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i nasączyć
herbatą wymieszaną z
nalewką (ja używam połowy składników i nasączam strzykawką).Ciasto odstawić na kolejny tydzień. Po tym czasie nasączyć resztą płynów i ponownie odstawić na tydzień. Dzień przed świętami przekroić na blaty, przełożyć masą i polać polewą.

Przepis bierze udział w akcji:Ewka