Wykonanie

Z czystym sumieniem
mogę stwierdzić, że są to jedne z lepszych
lodów, jakie
jadłam. Bogactwo smaków, które doskonale łączą się ze sobą. Zrobiłam je tylko z połowy porcji i to był wielki błąd, bo zniknęły w mgnieniu oka ;)Przepis pochodzi z tej strony.Składniki na trochę mniej niż 1 l
lodów:2 szklanki
mleka6
żółtek1/2 szklanki
cukru2 szklanki kremówkiSkładniki na część
amaretto:nasiona z jednej
laski wanilii90 ml
likieru AmarettoSkładniki na część
kawową:2,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1,5 łyżeczki
kakaoSkładniki na sos
czekoladowy:70 ml kremówki70 g
gorzkiej czekoladyDodatkowo:1 łyżka
kakao1 opakowanie
ciasteczek Amaretti (200g)
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości, do uzyskania puszystej masy.
Mleko lekko podgrzać. Do
mleka wlać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Masę podgrzewać, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia (przepis podaje, że prawie do punktu wrzenia, ale nie zagotowywać. Ciężko mi było wyczuć ten moment i szczerze mówiąc nie wiem dokładnie, o jaki chodzi. Wyłączyłam ogień, gdy masa trochę zgęstniała). Następnie ściągnąć garnek z ognia i wymieszać jego zawartość z kremówką.Masę na
lody (może być ciepła) podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać nasiona
wanilii oraz
Amaretto i wymieszać. Do drugiej dodać
kawę i
kakao, zmiksować wszystko.Obie mieszanki umieścić w oddzielnych, przykrytych pojemnikach i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie z obu mieszanek przygotować oddzielne masy
lodowe w maszynie do
lodów. W czasie, gdy ukręcimy już jedne
lody, wstawiamy je do lodówki na czas robienia drugich.Przygotować sos
czekoladowy. Kremówkę z
czekoladą umieścić w małym garnuszku i podgrzewać, mieszając, aż do rozpuszczenia
czekolady i połączenia się składników. Odstawić do ostudzenia.Na dnie formy o wymiarach 20,5x20,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć
amaretti, jedno obok drugiego. Następnie wykładać pasmami przygotowane masę
lodową, na zmianę, raz
lody kawowe, raz
amaretto, polewając wszystko niewielką ilością sosu
czekoladowego. Na wyłożonych lodach ułożyć ponownie warstwę
ciastek i powtórzyć poprzednie czynności. Na wierzchu ułożyć kilka
ciastek dla ozdoby. Wstawić do zamrażalki. Przed podaniem posypać
kakao.Przepis bierze udział w akcji:

Ewka