Brokuły pod pierzynką można traktować jako osobne danie lub jako dodatek do mięsa. Pogoda na sprzyja zdrowiu ani dobremu samopoczuciu, więc warto doładować się poprzez witaminki zawarte w warzywach. Zapiekane brokuły są pyszne i zdrowe:) Polecam wszystkim warzywolubom!:)Składniki:2 brokuły0,5 litra mleka2 łyżki masła+ łyżeczka do posmarowania naczynia żaroodpornego2 łyżki mąki3 łyżki bułki tartejSól i pieprz świeżo mieloneBrokuły umyć, sparzyć wrzątkiem. Porozdzielać na małe różyczki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć sparzone brokuły i posypać solą i pieprzem.Sos beszamelowy : W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Małymi porcjami wlewać mleko, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Doprawić solą i pieprzem. Sos gotować 5 minut.Brokuły polać sosem beszamelowym, posypać solą i pieprzem oraz bułką tartą.Zapiekać 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia bułki. Zamiast bułki można użyć startego sera żółtego.Smacznego!Aga