Wykonanie
To rodzaj białego sernika, bez
spodu, bez tłuszczu. Nie należy on do tych wykwintnych czy eleganckich, to raczej rodzaj codziennego deseru, tym bardziej, że wykonanie masy serowej to po prostu wymieszanie składników. Jednak jego smak niczym nie ustępuje tym, którym trzeba poświęcić więcej uwagi.
Owoce oczywiście mogą być dowolne, na koniec kawałki sernika podawałam ze
śliwkami usmażonymi na minimalnej ilości
wody, bez dodatku
cukru. Pycha:)Przy okazji chciałabym przypomnieć, że od niedawna jestem na FB gdzie serdecznie zapraszam:)

Przepis na tortownicę o średnicy 20cm. U mnie było to naczynie żaroodporne.Składniki:500g
twarogu2
jajka1 łyżka
soku z cytryny2/3 szklanki
cukru (dałam 1/2)2 łyżki
skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)1 łyżka
kaszy manny1 łyżka ekstraktu z
waniliiDodatkowo:
owoce - u mnie
śliwkiWszystkie składniki na masę
serową wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć masę
serową do natłuszczonej foremki, ułożyć
owoce (
śliwki nacięciem w górę) i piec w temp. 180st. C około 60min.Udekorować wg uznania.Smacznego:)
