Wykonanie
Te naleśniki kiedyś zrobiła moja kuzynka i od jakiegoś czasu już za mną 'chodziły'. Bardzo lubię pierogi ruskie ale nie mam daru do lepienia pierogów. W takim wypadku te naleśniki świetnie się sprawdzają, bo przecież w pierogach ruskich chodzi o farsz. Więc uzyskałam smak o jaki mi chodziło bez stresu, że pierogi się rozpadną.Składniki:6-7 gotowych naleśników, np wg tego przepisu na naleśniki3 średnie ugotowane
ziemniaki200g
twarogu2 średnie
cebule pokrojone i zarumienione na patelniusmażone na
maśle pieczarki do podania
bułka tarta i
jajko do panierkiPrzygotowanie farszu to tylko wymieszanie zgniecionych
ziemniaków,
twarogu i usmażonej
cebuli. Doprawienie
solą i
pieprzem. Po tym etapie wystarczy posmarować naleśniki farszem, złożyć lub zwinąć wg uznania, mogą byc jak u mnie ruloniki, trójkąty lub koperty jak krokiety. Obtoczyć kolejno w rozbełtanym
jajku i
bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano na
oleju z
masłem (1:1).Podawać z usmażonymi
pieczarkami.
