Wykonanie

Coraz zimniej na dworze, choć i tak nasz rejon jest najcieplejszy w Polsce. Dzisiejsze słońce zapewne sprawiło, że pomyślałam o lekkiej
sałatce do obiadu. Obecnie w mojej codziennej diecie musi być bardzo dużo
surowych warzyw, które mają niski indeks glikemiczny. Myślę, że z czasem pojawi się więcej przepisów na takie typu dania, bo sytuacja, w której się znalazłam to wymusza.Sos tysiąca wysp, który proponuję jest znacznie zmodyfikowany przez dodatek
jogurtu - taka zdrowsza wersja. Jak dla mnie pyszna. Może być podawany również jako dip do warzyw lub lubianych przez dzieci nuggetsów.


Składniki:2 łyżki
majonezu,2 łyżki
jogurtu naturalnego,4 łyżki pikantnego
kechupu,1 łyżka sosu
chilli,0,5 łyżeczki
sosu Worcestershire,1 łyżeczka
octu z
białego wina,
sól i
pieprz cayenne do smaku.Przygotowanie:Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Doprawić
solą i
pieprzem cayenne. Serwujemy jako dip, sos do sałatek,
mięsa i
jajek.