Wykonanie




W tym roku postanowiłam najeść się pierogami z
kapustą i
grzybami wcześniej, nie czekając z tym aż do Wigilii. Zazwyczaj na kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie jest tyle pyszności, że pierogów raptem zje się 2, 3 sztuki... A reszta, która zostaje zarezerwowana jest na następny dzień głównie dla dzieci;-). Dzisiaj mieliśmy ucztę...:-)Składniki:Ciasto na
kefirze jest tutaj.Farsz:
Kapusta kiszona (0,5 kg lub wg uznania),30 g
suszonych grzybów,2
cebule,
olej,
masłosól,
pieprz.Przygotowanie:
Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić.
Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju, posolić, dodać
masło.
Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone
grzyby i podsmażoną
cebulkę. Doprawić
solą i
pieprzem. Z ciasta wycinać krążki szklanką, formować pierogi. Obgotować w osolonej wodzie.Podawać z
cebulką podsmażoną na
oleju i
maśle.

