Wykonanie
Nazwa
dziwna, do niedawna mi nieznana. Przyznam szczerze, że podeszłam do tych kotletów z dystansem. Mimo, iż z Mężem lubimy
kaszę gryczaną, to w tych kotletach jest ona głównym składnikiem i nie byłam pewna czy będą nam smakować. Jestem pozytywnie zaskoczona ich smakiem, bo są naprawdę pyszne.Podałam je z
Sosem Pieczarkowym, z którym hreczanyki komponowały się wybornie. To chyba najlepsza potrawa z
kaszy gryczanej jaką
jadłam i szczerze Wam polecam jej wypróbowanie, jeśli jeszcze nigdy nie jedliście.

Składniki:2 woreczki
kaszy gryczanej (200 g)150 g
mięsa mielonego wołowego150 g
mięsa mielonego wieprzowego15 g
szczypiorku2 ząbki
czosnku3
jajkasólsporo świeżo mielonego
pieprzuKaszę wysyp z woreczków do rondelka i zalej gorącą
wodą (
wody powinno być około 1,5 -2 cm ponad
kaszą), wsyp pół łyżeczki
soli. Gotuj pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając trochę
wody jeśli jest za mało. Kiedy
kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (po około 20 minutach), zdejmij z ognia i wystudź.

Do
kaszy dodaj
mięso mielone, posiekany
szczypiorek, przeciśnięty
czosnek,
jajka, dopraw
solą i
pieprzem. Wyrób jednolitą masę.

Formuj płaskie okrągłe kotleciki i smaż na
oleju - około 3 minuty z każdej strony. Podawaj ciepłe z sosem - na przykład
Sosem Pieczarkowym
SMACZNEGO!



źródło: przepis inspirowany przepisami z internetu