ßßß Cookit - przepis na Hreczanyki - Kotlety z Kaszy Gryczanej i Mięsa

Hreczanyki - Kotlety z Kaszy Gryczanej i Mięsa

nazwa

Wykonanie

Nazwa dziwna, do niedawna mi nieznana. Przyznam szczerze, że podeszłam do tych kotletów z dystansem. Mimo, iż z Mężem lubimy kaszę gryczaną, to w tych kotletach jest ona głównym składnikiem i nie byłam pewna czy będą nam smakować. Jestem pozytywnie zaskoczona ich smakiem, bo są naprawdę pyszne.
Podałam je z Sosem Pieczarkowym, z którym hreczanyki komponowały się wybornie. To chyba najlepsza potrawa z kaszy gryczanej jaką jadłam i szczerze Wam polecam jej wypróbowanie, jeśli jeszcze nigdy nie jedliście.
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej (200 g)
150 g mięsa mielonego wołowego
150 g mięsa mielonego wieprzowego
15 g szczypiorku
2 ząbki czosnku
3 jajka
sól
sporo świeżo mielonego pieprzu
Kaszę wysyp z woreczków do rondelka i zalej gorącą wodą (wody powinno być około 1,5 -2 cm ponad kaszą), wsyp pół łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając trochę wody jeśli jest za mało. Kiedy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (po około 20 minutach), zdejmij z ognia i wystudź.
Do kaszy dodaj mięso mielone, posiekany szczypiorek, przeciśnięty czosnek, jajka, dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę.
Formuj płaskie okrągłe kotleciki i smaż na oleju - około 3 minuty z każdej strony. Podawaj ciepłe z sosem - na przykład Sosem Pieczarkowym
SMACZNEGO!
źródło: przepis inspirowany przepisami z internetu
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/05/hreczanyki-kotlety-z-kaszy-gryczanej-i.html